Heilig Hartziekenhuis vernieuwt volledig operatiekwartier

Heilig Hartziekenhuis vernieuwt volledig operatiekwartier

Heilig Hartziekenhuis vernieuwt volledig operatiekwartier

Print
Lier - Het Heilig Hartziekenhuis in Lier heeft het voorbije halfjaar twee operatiezalen vernieuwd. Dat kostte 270.000 euro per zaal. Nog zes te gaan!

"We hebben ons operatiekwartier meer dan twintig jaar geleden in gebruik genomen. Intensief gebruik met stijgende onderhoudskosten en voortdurende vooruitgang in medische technologie hebben doen besluiten dat het tijd was voor ene grondige vernieuwing", zegt algemeen directeur Anne-Mie Van den Bossche.

"We zijn begonnen met de renovatie van de operatiezalen vijf en zeven", zegt chirurg Patrick Vanclooster. De nadruk van deze renovatie hebben we vooral gelegd op de keuze van toestellen en apparatuur met focus op comfort voor de patiënt en gebruiksgemak voor de chirurg, anesthesist en verpleegkundigen."

"Zo is de nieuwe operatietafel maximaal elektronisch verstelbaar: de tafel kan in allerlei richtingen kantelen. We stelden veder hoge eisen aan een optimale verlichting. We kozen voor de tweede generatie ledlampen die geen warmte afgeven, schaduwvrij zijn, niet weerkaatsen en dertig procent minder verbruiken", stelt dokter Vanclooster.

Chirurgen voeren meer en meer kijkoperaties uit. "De laparoscopieapparatuur die we daarvoor nodig hebben, is nu aan een beweegbare arm bevestigd. Daardoor beschik je als chirurg over een veel grotere flexibiliteit rond de patiënt. De apparatuur is verbonden met twee beweegbare armen waarop de videoschermen zijn bevestigd. Zo kunnen we vanuit elke positie rond de operatietafel de operatie volgen", zegt dokter Vanclooster.

De vernieuwde operatiezaal vijf is sinds midden december weer in gebruik. In de gerenoveerde zaal 7 gaan de operaties volgende week van start. In het Lierse ziekenhuis worden jaarlijks tussen 15.000 en 16.000 operaties uitgevoerd.

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio