"Kans op olieramp in Noordzee is groot"

Kans op olieramp in Noordzee is groot

"Kans op olieramp in Noordzee is groot"

Print
Volgens experts is de kans op een olieramp op de Noordzee groot. Mocht zich daar een ramp voordoen zoals die in de Golf van Mexico, dan zou dit fataal zijn voor de Waddenzee, een van de rijkste natuurgebieden van Europa.

"Het is een mirakel dat een petroleumlek met de omvang van dat in de Golf van Mexico zich hier nog niet heeft voorgedaan", zegt mariene bioloog Carlo Von Bernem, expert olievervuiling bij het Duitse Instituut voor Kustonderzoek.

In weinig zones ter wereld wordt zoveel naar olie en gas geboord als op de Noordzee. Er zijn ongeveer zeshonderd boorplatformen.

De Noordzee is bovendien een belangrijke scheepvaartroute. Jaarlijks passeren er honderdduizend schepen. Ook al zijn de scheepvaartregels in de Noordzee zeer strikt, de kans op een ongeval blijft groot, zegt Von Bernem. De recente installatie van honderden windmolens langs de Noordzeekust heeft het risico nog doen toenemen, aldus de expert.

Vernietigend

"Een petroleumlek hier zou een milieucatastrofe betekenen met vernietigende gevolgen voor de biodiversiteit", zegt de bioloog. Vooral de Waddenzee, een gebied langs de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken, is zeer kwetsbaar.

In de zone, die in 2009 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco terechtkwam, leven meer dan vierduizend soorten dieren en ook de flora is er zeer verscheiden. Bovendien is de Waddenzee een belangrijke halte voor twaalf miljoen trekvogels.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws