Het weer voor dinsdag 18 mei

Update maandag 17 mei 19u50

Dinsdag starten we de dag met erg lage minima tussen het vriespunt in de Kempen tot +2°C in dichtbebouwde gebieden. Op klomphoogte kan het overal licht gaan vriezen. Na zonsopkomst vliegt de temperatuur echter snel de hoogte in om namiddag uit te komen rond 18°C.

Het zal meestal zonnig zijn en het blijft dan ook overal droog. Over het uiterste oosten zou er af en toe wat meer bewolking kunnen voorkomen. In de loop van de dag wakkert de noordwestenwind tijdelijk aan tot matig.

Ook woensdagochtend zal het zeer fris zijn met hier en daar opnieuw lichte vorst dicht tegen het aardoppervlak. Overdag komen er wat meer wolken voor maar de temperaturen blijven het vrij aardig doen met maxima in de buurt van 18°C. Het blijft droog en er komt een matige wind te staan uit noordwestelijke richting.

Donderdag kan er vooral over het oosten van de provincie tijdelijk wat meer bewolking voorkomen. Later op de dag wordt het overal meestal zonnig. De maxima komen afhankelijk van de uren zonneschijn terecht tussen 18 en 20°C.

Voor vrijdag ziet het er erg goed uit met veel ruimte voor de zon en maxima rond 21 of 22°C. Af en toe kan er wat meer bewolking voorkomen, opnieuw vooral over het oosten van Limburg.

Zaterdag kan het zelfs nog ietsje warmer worden met maxima tot 23 a 24°C. De zon krijgt vrij spel bij een zwak briesje uit het noordoosten.

Vanaf zondag worden de weerkaarten erg onzeker. Alles valt of staat met de exacte locatie van een blokkade van hogedruk. Hoe verder deze ten westen van ons terecht komt hoe kouder het wordt. Hoe verder deze naar het oosten kan opschuiven, hoe hoger de temperaturen zullen klimmen. Dat zorgt ervoor dat we momenteel een spreiding tussen 10 en 25°C op de mogelijke maximumtemperaturen zien voor maandag. De modellen hebben het dus nog erg moeilijk met het inschatten van de locatie.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN