Thenergo krijgt opdoffer van 31% op beurs

Print
Op de Brusselse beurs heeft het aandeel van de Antwerpse producent van stroom uit afval Thenergo een klap van liefst 31% gekregen. Steeds meer analisten twijfelen aan de overlevingskansen van het bedrijf.

Thenergo is de jongste maanden aan een lijdensweg bezig. Recentelijk dienden de aandeelhouders van het bedrijf zich nog uit te spreken over het voortzetten van de activiteiten van hun bedrijf. Meer dan de helft van hun inbreng was immers opgesoupeerd door aanhoudende verliezen. Over 2009 was er een malus van meer dan 45 miljoen euro, in 2008 ging al 64 miljoen euro in rook op.

Door die verliezen verbrandde het bedrijf ook heel wat geld. Dat werd vorig jaar onder meer ingebracht door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Agri Investment Fund van de Boerenbond.

Een ommekeer kwam er tot dusver echter niet. Vorige week diende het bedrijf opnieuw slechte resultaten op te biechten. De verkoop van elektriciteit bracht minder op dan begroot. Bovendien waren ook de groenestroomcertificaten in waarde gezakt.

Tegelijk maakte het bedrijf bekend dat het eind maart nog maar 1,6 miljoen euro geld in kas had. Dat maakt dat de geplande ophaling van nieuwe middelen onder een slecht gesternte start.

Op de Brusselse beurs tuimelde de koers van Thenergo lieft 31%. Bij het sluiten van de handel stond nog een koers van 72 cent op de tabellen. Thenergo is inmiddels wel gestart met een grondige reorganisatie. Zo zette het bedrijf een activiteit stop en verkocht het zijn Kempense afvalophaler Leysen aan de Nederlandse groep Van Gansewinkel.

JVG

.

Nu in het nieuws