ABVV schat fiscale fraude op 20 miljard euro

ABVV schat fiscale fraude op 20 miljard euro

ABVV schat fiscale fraude op 20 miljard euro

Print
De fiscale fraude in België bedraagt zo’n 20 miljard euro of 6% van het bruto binnenlands product (de geldwaarde van alle goederen en diensten die wij samen produceren). Ze kost iedere Belg 150 euro per maand en alle gepensioneerden zouden 800 euro per maand extra kunnen krijgen als het bedrag van deze fraude onder hen werd verdeeld. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de socialistische vakbond ABVV.

Bij die 20 miljard moet nog zo’n 10 miljard sociale fraude bijgeteld worden.

Die studie stelde vast dat in België slechts 3,5% van de bedrijven wordt gecontroleerd, tegen 28% in Engeland en 13% in Nederland. België staat volgens deze studie op het niveau van Griekenland, Italië en Spanje.

Nochtans is de belastingdruk in België met 43,9% mee van de hoogste van de Europese Unie. De zogenaamde “Dulbea-studie” in opdracht van het ABVV schat de zwarte economie in ons land op 14% van de “toegevoegde waarde”.

Het ABVV eist een onmiddellijke opheffing van het bankgeheim en de uitvoering van alle voorstellen van de Commissie Georganiseerde Fiscale Fraude van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Van de aanbevelingen van deze commissie kwam nog niet veel in huis.

Wat zij precies voorstelde, vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws