Alexander De Croo schuift nieuwe deadline naar voor

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo wil een politiek akkoord over de verdere staatshervorming en over Brussel-Halle-Vilvoorde voor 1 september.

ghouben

Dat zei hij maandag in een interview op de RTBf-radio. "Ik denk dat iedereen begrepen heeft dat er nu maatregelen nodig zijn", aldus De Croo. Zijn grootste vrees is dat de politiek opnieuw geblokkeerd geraakt door "een probleem van 40 jaar oud, dat misschien niet meer overeenstemt met de realiteit maar dat moet opgelost worden".

Stekker eruit

Alexander De Croo is de man die de stekker uit Leterme II trok, omdat de andere partijen een door hem gestelde deadline voor BHV niet serieus namen. Een akkoord bereiken tussen half juni en begin september acht hij nu perfect haalbaar. "Het Europees voorzitterschap van België begint op 1 juli, maar start pas echt op 1 september", aldus De Croo.

Eindbestemming en pauze

Bij dat akkoord is het van belang om ook vast te leggen tot waar men wil gaan. Er moet een eindbestemming zijn zodat het akkoord niet kan gezien worden als "een stap naar de splitsing van het land, zoals sommige Vlaamse partijen willen".

Hij zit hiermee op dezelfde lijn als Charles Michel van MR. Die pleit ervoor om na de volgende staatshervorming een pauze in te lassen.

MEER OVER Alexander De Croo