Chinese beurs zakt 5 procent en inflatie piekt

Chinese beurs zakt 5 procent en inflatie piekt

Chinese beurs zakt 5 procent en inflatie piekt

Print
De Chinese beurs is maandag 5 procent lager gesloten op 2.559 punten. Daarmee bereikt de Shanghai Composite index zijn laagste peil in een jaar. De Europese beurzen openden vanmorgen overwegend negatief, maar vertonen nu tekenen van herstel.

De Chinese beurs is al meerdere weken op de terugweg. Het land dat op het hoogtepunt van de crisis nog werd beschouwd als de motor die de wereldeconomie uit het slop zou trekken, kampt met een gevaarlijk oplopende inflatie.

Die steeg in april op jaarbasis tot 12,8 procent, het hoogste peil in vijf jaar. De Chinese premier Wen Jiabao (foto, midden) zei volgens het officiële persbureau Xinhua dat de overheid de excessieve prijsstijgingen op de vastgoedmarkt zal aanpakken.

Verdere verstrakking

China heeft eerder de kredietverlening door banken verstrengd, maatregelen die de rol van China als trekker voor de wereldeconomie in vraag stellen. Volgens staatsmedia zullen de spelregels op de vastgoedmarkt nu nog verder verstrengd worden.

Bij de beursdaling maandag speelde ook de onrust over de toekomst van de euro een rol.

Ook euro op dieptepunt

De euro zakte maandagvoormiddag naar zijn laagste koers - uitgedrukt in dollar - in de voorbije vier jaar. Eerder waren de Aziatische beurzen door zorgen over de Europese schuldencrisis en de impact daarvan op de groei, lager geëindigd.

De Europese beurzen openden eveneens lager, maar noteren rond de middag ongeveer 1 procent in het groen.

Lees ook: Euro glijdt verder weg, Aziatische beurzen in de min

.

Nu in het nieuws