Homoseksuele arbeiders vaker slachtoffer van pesten

Homoseksuele arbeiders vaker slachtoffer van pesten

Homoseksuele arbeiders vaker slachtoffer van pesten

Print
Homoseksuele arbeiders krijgen vaker te maken met pesten op het werk dan hun hoogopgeleide homoseksuele collega's. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR).

Uit een studie van 2008 bleek al dat hoogopgeleiden minder last hebben van pesterijen op het werk. Aan die studie namen vooral hoogopgeleiden deel, maar nu heeft het Centrum een nieuw onderzoek uitgevoerd onder holebi's die als technicus of arbeider werken.

Depressie

Maandag, op de Internationale Dag tegen Homofobie, stelde het Centrum de resultaten voor. Uit de studie blijkt dat homoseksuele arbeiders en technici "explicieter" gepest en gediscrimineerd worden dan hun hoger opgeleide collega's.

Ze krijgen ook vaker te maken met "mondeling geweld" en met stereotiepe grapjes over holebi's. De holebi's veranderen daarom vaak hun gedrag zodat collega's niet merken dat ze homo zijn. "Om te voorkomen dat bekend wordt dat ze homo zijn, of om te vermijden dat hun geaardheid te hard op de voorgrond komt, gaan homo's zich meer macho gedragen, zodat men hun mannelijke kwaliteiten niet in vraag stelt", aldus het Centrum.

De pesterijen kunnen volgens de studie een onbehaaglijke sfeer scheppen op de werkvloer en zelfs leiden tot depressies en angsten.

.

Nu in het nieuws