Europa blijft ongerust over nucleaire ambities Iran

Europa blijft ongerust over nucleaire ambities Iran

Europa blijft ongerust over nucleaire ambities Iran

Print
Iran is bereid 1,2 ton laag verrijkt uranium in het kader van een uitwisselingsprogramma naar Turkije te sturen. Het akkoord er gekomen na overleg met buurland Turkije en Brazilië als bemiddelaar. Europa blijft wel ongerust over de nucleaire ambities van Iran.

"Wij zullen deze week het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) omtrent dit akkoord op de hoogte stellen", zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. "De hoeveelheid van de uitwisseling is 1.200 kilo Iraans uranium dat tot 3,5 procent is verrijkt."

Het voorstel moet helpen een oplossing te vinden voor de crisis rondom het Iraanse atoomdossier. Het Westen vreest dat Teheran een atoombom wil maken, terwijl Iran volhoudt dat zijn atoomprogramma civiel is.

Israël

Volgens een hoge Israëlische functionaris heeft Iran de twee bemiddelende landen 'gemanipuleerd' door 'te doen alsof' het ermee instemt een deel van zijn uranium in het buurland te laten verrijken.

Europa

De woordvoerster van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, heeft maandag verklaard dat het akkoord "op het eerste zicht een stap in de goede richting kan betekenen, maar niet alle ongerustheid over de nucleaire ambities van Iran wegneemt."

.

Nu in het nieuws