Tom Dice repeteert in Oslo

Print
Gisteren werd de Vlaamse songfestivalhoop op de luchthaven van Zaventem door familie en een handvol fans uitgewuifd bij zijn vertrek richting Oslo. Daar mag hij met een nagelnieuwe gitaar en een fris geknipte coupe deelnemen aan het 55ste Songfestival.

Zondagnamiddag zetten Tom en de rest van de Vlaamse delegatie voet op Noorse bodem en namen ze hun intrek in het SAS Radisson Plaza Blu, het hoogste gebouw van Oslo in het hartje van de stad die zowat 575.000 zielen telt. Vandaag vieren de Noren hun nationale feestdag. Het wordt wellicht een 'drasj nationale' want het regende gisteren pijpenstelen. In de Telenor Arena zal Tom Dice nattigheid voelen. Exact om tien over acht vanmorgen wordt Tom Dice in de Telenor Arena verwacht voor zijn eerste repetitie. Na zijn eerste podiumgewenning volgt omstreeks half twaalf zijn eerste confrontatie met de verzamelde internationale pers, waar hij gegarandeerd een stukje zal mogen zingen en antwoorden op de quizvragen over Noorwegen die de moderator aan elke delegatie stelt.

Songfestivalkoorts

Het straatbeeld van Oslo verraadt nog niet veel songfestivalkoorts. De Noren zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe. Ze organiseren dit festival voor de derde keer na eerdere edities in 1986, toen Sandra Kim won in Bergen, en in 1996 in het Spektrum te Oslo, waar Lisa Del Bo niet verder kwam dan de zestiende plaats. Anno 2010 mag het allemaal wat grootser en werd gekozen voor de Telenorarena even buiten de stad, die plaats biedt aan 18.000 toeschouwers.

In die arena hebben gisteren de eerste acht landen hun vuurdoop gekregen. Technisch en organisatorisch is alles van een leien dakje verlopen. Dat kan niet gezegd worden van de stemvastheid van alle kandidaten. Het Slowaakse meisje gaat meer dan regelmatig vocaal uit de bocht en ook Moldavië liet geen beresterke indruk. Het blonde Finse folk-damesduo en het Servische Balkan-Jommeke kwamen het sterkst uit de hoek.

Raf Van Bedts - www.eurosong.be

.

Nu in het nieuws