Vanhengel wil federale controle op Vlaamse begroting

Vanhengel wil federale controle op Vlaamse begroting

Vanhengel wil federale controle op Vlaamse begroting

Print
Uittredend begrotingsminister Guy Vanhengel wil dat de federale overheid kan ingrijpen in de begrotingen van de gewesten en gemeenschappen. "De gewesten en gemeenschappen kunnen binnen hun budgetten uiteraard autonoom beslissen, maar bij overschrijdingen, moet er de mogelijkheid zijn voor de federale overheid om in te grijpen", aldus Vanhengel.

De federale minister wil die controle omdat Europa de nationale begrotingen zal controleren en screenen. "Wij hebben als federale regering helemaal niet de macht om in België iets gelijkaardigs te doen en toch worden wij afgerekend op de optelsom van alle begrotingen", zegt Vanhengel (Open Vld, foto) in De Standaard.

"Belgisch niveau blijft nodig"

Het federale niveau blijft nodig, stelt Vanhengel, omdat Europa enkel nationale lidstaten erkent. De Vlaamse, Waalse en Franstalige begrotingen kunnen niet rechtstreeks door Europa gecontroleerd worden. Het organiseren van een soort controle op de lagere begrotingen, kan opgenomen worden in een nieuwe financieringswet.

"Schaamteloos"

Vlaams minister van begroting Philippe Muyters (N-VA) noemt Vanhengels denkpiste "schaamteloos" omdat de federale overheid de voorbije drie jaar in tegenstelling tot Vlaanderen zelf niets gedaan heeft om het federale tekort aan te zuiveren. Naar de oproep om de financieringswet te vernieuwen, heeft Muyters wel oren.

.

Nu in het nieuws