Kwart van alle meisjes van acht ontwikkelt al borsten

Kwart van alle meisjes van acht ontwikkelt al borsten

Mama

Kwart van alle meisjes van acht ontwikkelt al borsten

Print
Een kwart van de 8-jarigen begint vandaag lichamelijk te puberen. Op de leeftijd van 9 jaar heeft al de helft van de meisjes borsten, blijkt uit een Amerikaanse studie. “Een soortgelijk beeld zie je ook hier”, weet pediatrisch gynaecologe Mireille Merckx.

“Enkele generaties terug waren meisjes pas rond 11-12 jaar aan hun eerste bh’s toe. Nu hebben velen daar al 2 tot 3 jaar eerder behoefte aan. Ook de eerste maandstonden, die meestal na de borstvorming volgen, breken steeds vaker vervroegd door."

"We beschikken in ons land nog niet over een grote studie die de lichamelijke evolutie van onze meisjes exact in kaart brengt, maar die is zeker gewenst”, vertelt Mireille Merckx, die gespecialiseerd is in de behandeling van tieners en kinderen.

Lichaamsvreemde hormonen

Wetenschappers vermoeden dat dit fenomeen onder meer veroorzaakt wordt door de blootstelling aan lichaamsvreemde vrouwelijke hormonen via eten, drinken en lucht. De onderzochte Amerikaanse meisjes hadden verhoogde concentraties vervuilende stoffen in hun urine.

Verhoogd kankerrisico

Heel wat onderzoekers noemen deze evolutie zorgwekkend. “Vroegtijdige puberteit verhoogt het risico op borstkanker later. Daarnaast zien we dat die meisjes niet alleen sneller borsten krijgen, maar ook een grotere boezem ontwikkelen. Ook wie een grotere cup heeft, loopt meer kans op tumoren.”

NIET TE MISSEN