Hansen Transmissions zakt in het rood

Print
De beursgenoteerde producent van tandwielkasten voor windmolens Hansen Transmissions, met vestigingen in Lommel en Edegem, heeft zijn boekjaar 2010 afgesloten met een nettoverlies van 8,6 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een winst van 45 miljoen euro.

Het bedrijf, dat zijn boekjaar eind maart afsluit, leed sterk onder de financiële crisis. Tal van investeerders van windmolenparken kregen hierdoor hun geplande financieringen niet meer los. En dat zorgde voor een forse terugloop van de bestellingen voor onderdelen van windmolens.

Hansen Transmissions zag uiteindelijk zijn omzet met 12,6% teruglopen. Al was dat nog beter dan verwacht. Eind januari ging het bedrijf nog uit van een daling met 15%.

Jobs

De terugval verliep echter niet zonder brokken. Het personeelsbestand werd wereldwijd met 11% verminderd. Over het voorbije boekjaar zakte het van 2.456 naar 2.193 mensen. In België bedroeg de terugloop 13%. Het aantal werknemers daalde hier van 1.777 naar 1.544.

Expansie

Door de crisis temperde Hansen ook zijn expansieplannen. Een reeks investeringen werden op de lange baan geschoven. Al blijft het de bedoeling om in het boekjaar 2013 een capaciteit van 14.300 MW te behalen.

Intussen ziet Hansen wel voorzichtige tekenen van herstel, al blijft de markt moeilijk. Het kondigde alvast een nieuw contract aan met de Chinese fabrikant vna windturbines Sinovel. Voor het volledig boekjaar gaat Hansen uit van een stijging van de omzet met 5% à 10%.

JVG

.

Nu in het nieuws