1/5

Dood van Rode Generaal leidt tot nieuw geweld inThailand

Generaal Khattiya Sawasdipol, die de kant van de Roodhemden had gekozen in Thailand, is vannacht overleden. Zijn dood was voor de opstandelingen aanleiding om op straat te komen. Bij vuurgevechten tussen het leger en de opstandelingen zijn vanmorgen de eerste Thaise militairen overleden.

Generaal Khattiya Sawasdipol werd afgelopen donderdag door het hoofd geschoten terwijl hij een interview gaf voor de New York Times.

Dat was de directe aanleiding voor een reeks gewelddadige confrontaties die sinds donderdag 36 dodelijke slachtoffers hebben geëist. Sinds het begin van het conflict zijn er ongeveer 60 doden en 1.600 gewonden te betreuren.

Schuilkelders

Bij de gewelddadigheden maandagmorgen werden journalisten en toeristen geëvacueerd naar de schuilkelders van hun hotels. Er zijn ook enkele explosies gemeld.

Afgelopen weekend hadden de opstandige Roodhemden een staakt-het-vuren voorgesteld en nieuwe gesprekken onder toezicht van de VN, maar de Thaise regering heeft dit voorstel verworpen en handhaaft haar ultimatum. De roodhemden eisen het ontslag van de huidige eerste minister Abhisit Vejjajiva en willen nieuwe verkiezingen.

Nu in het nieuws