Extreemrechtse leider zorgt voor schandaal in Hongaars parlement

De voorzitter van de Hongaarse extreemrechtse partij Jobbik heeft vrijdag tijdens de openingszitting van het nieuwe Hongaarse parlement voor een schandaal gezorgd. De 31-jarige Gabor Vona legde de eed af in het zwarte vest van het uniform van de Hongaarse Garde, een verboden nationalistische paramilitaire beweging.

Vona had aanvankelijk aangekondigd dat alle 47 verkozen leden van Jobbik het uniform van de Hongaarse Garde zouden dragen. Het uniform is geïnspireerd op dat van de Pijlkruisers, een Hongaarse nazibeweging uit de jaren '30. Uiteindelijk legde hij als enige de eed af in het zwarte vest van de Hongaarse Garde.

De Garde leunt dicht aan bij Jobbik en werd vorig jaar verboden en officieel ontbonden. De groep wordt verantwoordelijk geacht voor brutale moorden op Roma en andere zigeuners.

Misdrijf

De Hongaarse president Laszlo Solyom twijfelde geen seconde om het initiatief te hekelen. Hij sprak over een "beschimping van het parlementarisme". "Een volksvertegenwoordiger die de openingszitting verstoort door een misdrijf te plegen, wetende dat de immuniteitswet hem 'carte blanche' geeft, berokkent alleen zichzelf schade", besloot Solyom.

Nu in het nieuws