Evolutionair proces bier- en wijnproductie ontrafeld

Evolutionair proces bier- en wijnproductie ontrafeld

Evolutionair proces bier- en wijnproductie ontrafeld

Print
Het vermogen van gistcellen om suiker om te zetten in alcohol, het sleutelproces bij de productie van bier en wijn, is te danken aan een opmerkelijk evolutionair proces. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), de K.U.Leuven en de Amerikaans Harvard University.

Het erfelijk materiaal dat de gisten toelaat suikers in vruchten en granen te verwerken, is in de loop van de tijd verschillende malen gedupliceerd. Dat heeft ertoe geleid dat gisten verschillende soorten suiker die belangrijk zijn voor de productie van wijn en bier (zoals sucrose en maltose) optimaal kunnen verteren en omzetten in alcohol.

Reden voor de duplicatie is dat het erfelijk materiaal voor suikerverwerking dicht bij de onstabiele rand van de chromosomen ligt. Het fenomeen blijkt niet beperkt te zijn tot de alcoholproductie bij gisten, maar vormt een belangrijk principe bij de evolutie van levende organismen.

.

Nu in het nieuws