Ophef over schending privacy van kleine Ruben

Ophef over schending privacy van kleine Ruben

Ophef over schending privacy van kleine Ruben

Print
De Nederlandse regering heeft zich boos gemaakt op de krant De Telegraaf omdat een journaliste met de 9-jarige Ruben heeft gebeld. De Nederlandse jongen overleefde deze week als enige de vliegtuigramp in Libië.

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin noemt het telefoongesprek op zijn Twitterpagina "schaamteloos". "Ik maak me enorm boos over schaamteloze Telegraaf die met Ruben gebeld heeft. Hoe haal je 't in je hersens?!"

Geen misbruik maken

De krant pakte vrijdag uit met een exclusief interview met het slachtoffertje van de crash. Een journaliste belde het ziekenhuis waar de jongen ligt en een medewerker gaf zijn gsm door aan Ruben. Die weet nog altijd niet waarom hij in het ziekenhuis ligt. Hij weet ook nog niet dat zijn ouders en broer omgekomen zijn bij de crash.

De Telegraaf heeft nu haar verontschuldigingen aangeboden. "Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben", aldus de hoofdredactie.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat aan het ziekenhuis in Libië vragen om de privacy van de kleine jongen meer te respecteren. Kort na de crash waren er al foto's beschikbaar van Ruben op zijn ziekenhuisbed. De artsen van het ziekenhuis worden ook constant geïnterviewd.

Ruben wordt zaterdag gerepatrieerd naar Nederland. Om 10 uur gaat hij aan boord van een vliegtuig in Tripoli.

Lees hier de volledige mededeling van De Telegraaf:

In de afgelopen uren zijn er veel vragen gesteld over de berichtgeving rond de ramp in Tripoli in De Telegraaf van vanochtend.
Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld. Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben.
De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat verslaggeefster Van der Graaf in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer.
De Telegraaf heeft tot publicatie besloten omdat Ruben symbool van leven is in deze enorme tragedie.
De hoofdredactie respecteert de oproep van het kabinet om terughoudendheid te betrachten in de contacten met nabestaanden.
Hoofdredactie De Telegraaf

.

Nu in het nieuws