Vijf jaar cel voor afpersing van kloosterorde uit Berchem

De Antwerpse strafrechter heeft Romazigeuner Milovan P. (43) uit Evere vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan veertig maanden effectief, voor het afpersen van een kloosterorde uit Berchem. Zijn kompaan, ex-advocaat Frédien M. (58) uit Antwerpen, kreeg vijf jaar effectief. Beiden moeten ook 2.750 euro boete en een schadevergoeding van 440.650 euro aan de kloosterorde betalen.

Jrosquin

Milovan P. vroeg de Dochters van Jezus' Heilig Hart in juli 2008 een eerste lening van 3.600 euro om een woning te huren. Er zouden nog vele zielige verhalen volgen: tussen juli 2008 en mei 2009 vroeg hij minstens dertig keer geld, goed voor een totaal van 414.900 euro. Moeder-overste gaf hem ook juwelen en kerkelijke kostbaarheden, zoals kelken, kronen en een monstrans.

Als ze weigerde te betalen, verscheen Frédien M. als bankdirecteur ten tonele om zijn verhalen te bevestigen of zette Milovan P. haar onder druk door haar te wijzen op haar "christelijke plicht". Hij schrok er ook niet voor terug om ermee te dreigen het klooster op te blazen of de kelen van de zusters over te snijden. In mei 2009 stapte moeder-overste naar de politie. De beklaagden bleken ook al van een diaken uit Niel en zijn priester-zoon 4.000 euro te hebben afgetroggeld.

De rechtbank hield rekening met het feit dat Milovan P. het meest waardevolle stuk - een gouden kroon van ruim 400.000 euro - twee weken geleden terugbracht bij de orde. Andere stukken werden door de beklaagden verkocht.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio