Antwerpen uit de gratie bij Duitse bedrijven

Antwerpen slaagt er sinds een drietal jaar steeds moeilijker in om Duitse investeerders aan te trekken. De terugval wordt op minstens de helft geraamd. Voor heel België gaat het om 60%.

Jrosquin

Dat bleek op de debatavond bij de opening van het Duitsland-jaar aan de Universiteit Antwerpen.

De gunstige ligging, het hoge opleidingsniveau en de talenkennis van het personeel lokte in de jaren zestig veel buitenlandse bedrijven naar de Scheldestad. Nog steeds vormen de vestigingen van Duitse multinationals als Bayer, BASF en Evonik de basis van de Antwerpse petrochemie; de tweede grootste ter wereld trouwens.

Duitsland staat na de Verenigde Staten nog altijd op de tweede plaats wat betreft investeringen in Vlaanderen, maar de jongste tijd sputtert de motor. “2007 was op het vlak van Duitse investeringen een uitzonderlijk goed jaar, maar het is belangrijk dat die lijn wordt doorgetrokken”, benadrukt minister- president Kris Peeters.

Genetische aardappel

Chemiebedrijf BASF Antwerpen investeerde dit jaar mee in een nieuwe spoorwegterminal, maar daar houdt het op. De baas van de Antwerpse vestiging Wouter De Geest wijst de overheid met de vinger. “De overheid mag de bedrijven niet beknotten met nieuwe administratieve regeltjes en procedures.” BASF moest onder meer zeven jaar wachten op de goedkeuring van hun genetisch gemanipuleerde aardappel Amflora.

Ook de wisselvalligheden van het beleid en de hoge loonkosten zijn een handicap volgens De Geest. “Ploegenarbeid kost in Vlaanderen tot 20% meer. Bovendien wil de Vlaming eigenlijk te weinig uren kloppen.”

Koen Dejaeger