Het weerbericht voor Limburg

Update vrijdag 14 mei om 9u20

Vanochtend heeft de bewolking ons zoals verwacht gered van nachtvorst. Lokaal vallen er echter buien die vanwege het gebrek aan wind vrij lang boven eenzelfde plaats kunnen blijven hangen en daar dan ook tamelijk veel neerslag kunnen achterlaten.

Geleidelijk wordt het echter overal droog. Vanmiddag zou de bewolking vanaf het westen dan ook moeten breken waardoor we regelmatig de zon te zien kunnen krijgen. In het oosten van Limburg zal men het langst op de zonnewarmte moeten wachten. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 14°C in het westen van de provincie en 12°C in het uiterste oosten. De wind waait zeer zwak uit overwegend noordelijke richting.

Voor zaterdagochtend wordt het echt kantje boordje wat nachtvorst betreft. Volgens de huidige computerprognoses worden we opnieuw gered door vrij veel middelhoge bewolking. Maar het is zeker niet uitgesloten dat de opklaringen verder naar het oosten uitbreiden waardoor het ook bij ons tot vorst zou kunnen komen, zeker aan de grond. We krijgen daarna een droge dag met afwisselend wolken en opklaringen. Het westen van de provincie krijgt de zon het vaakst te zien. Het wordt zo'n 13°C in het oosten tot 15°C in het westen bij een zwakke wind uit het noorden.

Zondag komt er in de loop van de dag overal meer ruimte voor de zon. Dat zullen we ook meteen aan de temperatuur gaan merken want het kan dan in de namiddag toch zo'n 17 a 18°C worden. Het zal wel wat harder gaan waaien uit westelijke richting. Op de meeste plaatsen blijft het droog, al kan een enkele stapelwolk in de namiddag wel uitgroeien tot een buitje.

Komende week schommelen de maxima tussen 16 en 20°C maar de nachten blijven koud verlopen. Het blijft overwegend droog.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN