Bill Gates bestrijdt klimaatverandering met wolken

Softwaremagnaat Bill Gates investeert in schepen die wolken produceren op basis van zeewater. De wolken moeten het zonlicht afschermen en zo de opwarming van de aarde tegen gaan.

ikerremans

Gates investeert 300.000 dollar in Silver Lining, een Amerikaanse onderzoeksvereniging. Het geld moet de vereniging toelaten om eerste prototypes te bouwen. Die zuigen zeewater op en stuwen dat hoog de lucht in om wolken te creëren of dikker te maken op ongeveer een kilometer hoogte.

De wolken zorgen ervoor dat minder zonlicht het oppervlak van de oceanen bereikt, waardoor de aarde minder opwarmt, zo luidt het idee. Om de klimaatverandering te keren, zouden 1.900 van dergelijke schepen nodig zijn, goed voor een prijskaartje van bijna zes miljard euro.

Risico

Volgens Silver Lining is het idee volstrekt ongevaarlijk. Er is weliswaar een invloed op de neerslagpatronen, maar dat effect zou verdwijnen van zodra de machines worden stilgelegd, aldus de firma.

Milieuverenigingen zijn niet tuk op het idee van "Geo-engineering", het inzetten van technologie om het klimaat op aarde te beïnvloeden. Ze waarschuwen voor onvoorziene consequenties, en vinden dat de nadruk moet liggen op voorkomen in plaats van genezen.

"Bill Gates en zijn trawanten hebben het recht niet om op eigen houtje onze zeeën en lucht te veranderen", zegt Jim Thomas van ETC Group. "De nood aan een wereldwijd moratorium op geo-engineering is plots veel dringender geworden."

JG

Vastgoed

Jobs in de regio