Duitsers straffen regering af voor Griekse steun

Duitsers straffen regering af voor Griekse steun

Duitsers straffen regering af voor Griekse steun

Print
Het lijkt erop dat de Duitse christendemocraten en liberalen een nederlaag gaan leiden bij de regionale verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In de eerste exitpolls krijgt de regerende coalitie van christendemocraten (CDU) en liberalen (FDP) alvast zware klappen.

Waarschijnlijk rekent de publieke opinie af met de regering door de Griekse crisis. Duitsland gaat een groot deel van de Europese steun aan Griekenland betalen.

Sociaaldemocraten

Volgens de eerste prognoses van de televisiezenders ARD en ZDF verloor het CDU van premier Jürgen Rüttgers maar liefst 10 procent. Het CDU strandt dan op 34 tot 34,5 procent van de stemmen.

De liberale FDP zou op 6,5 procent uitkomen. De sociaaldemocraten (34,5 tot 35 procent) mogen daardoor, na een onderbreking van vijf jaar, hopen op een terugkeer naar de macht. Ze worden volgens de exitpolls de grootste partij.

De regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU) verliest hierdoor ook haar meerderheid in de Bundesrat, waar de vertegenwoordigers van de deelstaten zetelen.

.

Nu in het nieuws