Duitse minister onwel tijdens Europese top in Brussel

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is zondag naar een Brussels ziekenhuis gebracht nadat hij onwel was geworden. Schläuble was, net als de andere Euroministers van Financiën, in Brussel voor de Europese top.

De 67-jarige Duitse minister heeft waarschijnlijk slecht gereageerd op een geneesmiddel. Hij wordt nu ter observatie in het ziekenhuis gehouden, maar "stelt het goed" volgens zijn woordvoerder. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière moet Schläuble nu vervangen.

Europese top

De Europese ministers van Financiën zijn momenteel samen in Brussel. Ze proberen de crisis van de euro onder controle te krijgen en bespreken de oprichting van een steunfonds voor landen in financiële moeilijkheden.

Hoewel de Britten nog moeilijk doen, zou er een akkoord op komst zijn volgens insiders. "Iedereen beseft dat er geen alternatief is", aldus een diplomaat. "Het beraad gaat niet meer over de principes, maar over de details."

Vrijdagnacht hadden de 16 eurolanden al een akkoord om noodlijdende landen te helpen. De Europese Commissie moest dat voorstel verder uitwerken en voorleggen aan de ministers van Financiën van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Ook de andere landen van de Europese lidstaten moeten het immers goedkeuren. Onder andere Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië betalen nog steeds niet met de euro.

"We willen het voorzichtige herstel niet op het spel zetten. Dus zullen we doen wat nodig is, maar wat de euro betreft, dat moeten de eurolanden uiteraard zelf doen", zei de Britse minister van Financiën Alistair Darling.

Maandagmorgen gaan de beurzen weer open, dus dan moet er een akkoord zijn.

Nu in het nieuws