Filipijnen willen smetteloze president

Filipijnen willen smetteloze president

Filipijnen willen smetteloze president

Print
Inwoners van de Filipijnen gaan maandag naar de stembus. Uit opiniepeilingen blijkt dat ze een 'schoon verleden', zonder corruptie, het belangrijkste criterium vinden bij de keuze van een nieuwe president.

De meer dan vijftig miljoen Filipijnen kiezen niet alleen een president voor de komende zes jaar, maar ook kandidaten voor andere posities. Elke kiezer selecteert ook een vice-president, twaalf senatoren, een afgevaardigde voor het Congres, provinciale gouverneur en burgemeester en kandidaten voor andere functies.

Corruptie is de belangrijkste oorzaak van de armoede in het land, zegt kiezer Robert Mendoza. Het tekende de negen jaar dat president Gloria Macapagal Arroyo aan de macht was. Hij weet nog niet op wie hij gaat stemmen.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Benigno 'Noynoy' Aquino junior, de zoon van voormalig president Corazon Aquino, aan kop gaat. Aquino kwam in 1986 aan de macht, na een 'volksrevolutie' waarbij dictator Ferdinand Marcos werd afgezet.

Dief

Mendoza betwijfelt of Aquino veel kan doen om het probleem aan te pakken. "Als hij net als zijn moeder is, wat kan hij dan doen?", zegt hij, verwijzend naar de oud-president die ondanks haar smetteloze reputatie de corruptie niet wist in te dammen.

Een ding is wel zeker, zegt de 53-jarige Mendoza, die een bescheiden inkomen verdient met een taxiservice. "Het is tijd dat er een einde komt aan de regering-Arroyo. We zijn haar helemaal zat."

Net als Mendoza, verwacht ook Crisanta, een sigarettenverkoopster, niet veel van de nieuwe regering. Wie er ook gekozen wordt, er zal volgens haar niet veel veranderen. "Gloria is een dief", zegt ze fel.

Andere presidentskandidaten naast Aquino zijn vastgoedtycoon Manuel Villar, voormalig minister van Defensie Gilberto Teodoro, de christelijke evangelist Eddie Villanueva, voormalig president Joseph Estrada die veroordeeld werd voor corruptie, de senatoren Richard Gordon en Maria Ana Consueolo 'Jamby' Madrigal, activist Nicanor Perlas en gemeenteraadslid John Carlos de los Reyes.

JS (IPS)

.

Nu in het nieuws