Christine Van Broeckhoven zegt politiek vaarwel

Christine Van Broeckhoven zegt politiek vaarwel

Christine Van Broeckhoven zegt politiek vaarwel

Print
Sp.a-Kamerlid Christine Van Broeckhoven stapt uit de politiek. Zij gaat nu voluit voor haar carrière als wetenschapper. Ze zetelde drie jaar in het parlement.

De 57-jarige Van Broeckhoven is hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen. Ze is bekend om haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en heeft haar eigen laboratorium voor moleculaire genetica aan de UA.

Vergrijzing

In 2007 maakte ze haar debuut in de politiek. Ze werd Kamerlijsttrekker in Antwerpen, maar ging onderuit als kopstuk. Ook in het parlement kreeg ze heel wat kritiek. Na de val van de regering reageerde ze ontgoocheld en boos. "Na drie jaar heb ik eindelijk een netwerk van contacten en boek ik resultaat en dan valt de regering", zei de politica.

Van Broeckhoven kreeg een vierde plaats op de Senaatslijst aangeboden voor de verkiezingen van 13 juni, maar die heeft ze geweigerd. Volgens haar heeft ze "naar best vermogen gewerkt om ethische, psychosociale en medische aspecten van de vergrijzing op de agenda te zetten". Ze geeft zelf toe dat het haar slechts gedeeltelijk gelukt is. "Maar het heeft wel geleid tot een netwerk van geïnteresseerde politici onder wie ministers Laurette Onkelinx, Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten", besluit ze.

Kansen

Van Broeckhoven kiest nu resoluut voor haar carrière in de wetenschap. "De komende weken en maanden sta ik met mijn onderzoeksdepartement en onderzoeksgroep voor nieuwe en grote uitdagingen in de hersenwetenschappen, waar ik mij ten volle zal moeten op concentreren. Ik dank de sp.a voor hun gedurfde visie op de vergrijzing en de kansen die ze mij geboden hebben", klinkt het.

"Ik heb respect voor de beslissing van Christine Van Broeckhoven", reageert sp.a-voorzitster Caroline Gennez. "Ik heb ook een ongelooflijk respect voor haar als mens. Het is een absolute topmadam en had haar dus ook graag aan boord gehouden."

Nu in het nieuws