Britten gaan vandaag stemmen

Zo'n 44 miljoen Britten trekken donderdag naar de stembus om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Verwacht wordt dat het een nek-aan-nekrace zal worden tussen de drie grote partijen; de sociaaldemocratische Labour, de Conservatieve Partij en de Liberaal Democraten.

fvangarderen

In Groot-Brittannië dingen op dit moment 4.150 kandidaten mee voor een zetel in het parlement. Wie de meeste stemmen in één district krijgt, mag voortaan plaatsnemen in het Lagerhuis.

De stembussen zijn vanmorgen rond 8u Belgische tijd opengegaan. Verwacht wordt dat de eerste prognoses zullen binnenlopen tegen 23u, het tijdstip waarop de stemlokalen de deuren sluiten.

Cameron

Op dit moment ligt de Conservatieve Partij van oppositieleider David Cameron vooraan in de peilingen. Maar vermoed wordt dat dit snel zal keren.

Ook premier Gordon Brown (Labour), die hoopt op een vierde regeerperiode, en Nick Clegg, de nog niet zo bekende frontman van de Liberaal Democraten, deden het in de tv-debatten, die de verkiezingen traditiegetrouw voorafgaan, goed.

Microfoontje

Brown maakte recent een gigantische blunder toen hij in discussie trad met een 66-jarige dame. De premier beantwoordde de vragen van de vrouw vriendelijk, maar noemde haar na afloop bekrompen terwijl zijn microfoontje nog aan stond.