"Ik ga de zonnepanelen van mijn buur niet betalen"

Ik ga de zonnepanelen van mijn buur niet betalen

"Ik ga de zonnepanelen van mijn buur niet betalen"

Print
De aankondiging van netbeheerder Eandis dat, door de populariteit van zonnepanelen, al hun klanten vanaf 2013 tot twintig procent meer moeten betalen voor hun elektriciteit, heeft voor een rush op zonnepanelen gezorgd.

‘Als ik voor de zonnepanelen van mijn buurman moet opdraaien, kan ik er beter zelf aanschaffen’, zo redeneren heel wat mensen.

“We hebben het afgelopen weekend zo’n zestig aanvragen binnengekregen voor zonnepanelen. Dat is drie keer meer dan tijdens een normaal weekend”, klinkt het bij Solar Total in Hasselt. Ook bij Verisol, die onder meer een vestiging in Diepenbeek heeft, zagen ze een verdubbeling van het aantal aanvragen.

Eandis, die verantwoordelijk is voor de distributie van elektriciteit over bijna heel Vlaanderen liet afgelopen vrijdag weten dat al hun klanten moeten opdraaien voor de hoge kosten die het succes van zonnepanelen met zich meebrengen. Ook de klanten die geen zonnepanelen hebben.

“Zwaar overdreven”

“De cijfers waar Eandis mee goochelt, zijn zwaar overdreven”, zegt Herman Daniëls van de beroepsfederatie voor thermische zonneenergie (BelPV).

Maar 3 procent

Ook de Vlaamse Regulator voor Energie en Gasmarkt (VREG) vindt de cijfers van Eandis weinig realistisch.

“Eandis spreekt over een stijging van de stroomfactuur met twintig procent, terwijl het volgens onze berekeningen maar over een stijging van zo’n drie procent gaat”, zegt VREG-directeur André Pictoel.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche liet afgelopen weekend dan ook al weten het systeem van subsidies aan grote bedrijven met zonnepanelen te herbekijken.