De Wever niet verrast door keuze Yves Leterme

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert "niet verrast" door de keuze van Yves Leterme om de fakkel als boegbeeld in de kiescampagne door te geven aan voorzitster Marianne Thyssen. Tegelijk sluit de N-VA-kopman niet uit dat hij zelf bij eventuele verkiezingen de stap zet van het Vlaamse naar het federale niveau.

Ontslagnemend premier Leterme kondigde woensdag aan dat partijvoorzitster Thyssen het onbetwiste boegbeeld van de CD&V wordt bij de komende verkiezingen. Hijzelf zal de Kamerlijst in West-Vlaanderen trekken. "Ik was eerlijk gezegd niet verrast. Ik had het zien aankomen", aldus De Wever.

Volgens De Wever had Leterme ook geen andere keuze omdat hij als premier wordt afgerekend op het "status quo en het slechte beleid" van de afgelopen drie jaar. De keuze voor Thyssen in plaats van Leterme is volgens De Wever dan ook een "slimme en noodzakelijke zet". Met Thyssen heeft CD&V volgens De Wever de juiste keuze gemaakt. "Marianne Thyssen is een knappe politica", aldus De Wever.

Vaag

Over wat zijn eigen rol bij eventuele verkiezingen zal zijn, blijft De Wever nog vaag. Toch sluit hij niet uit dat hij zich kandidaat stelt voor het federale niveau.

In ieder geval zal De Wever ook zetelen als hij een lijst trekt. Dat zou meteen betekenen dat De Wever van het Vlaamse naar het federale niveau zou springen. Maar zolang het parlement nog niet ontbonden is, is dat volgens De Wever allemaal nog erg voorbarig.

Nu in het nieuws