Franstaligen luiden alarmbel niet voor conferentie voorzitters

De vier Franstalige Kamerfracties zijn het voorlopig niet eens geraakt over het moment waarop ze de alarmbelprocedure in gang zullen steken. De motie die de procedure opstart zal in elk geval niet worden ingediend voor de conferentie van de voorzitters die donderdagmiddag in de Kamer op de agenda staat. Dat kondigde MR-fractieleider Daniel Bacquelaine woensdagmiddag aan.

wverhaert

PS, cdH en Ecolo herhaalden woensdag dat ze de procedure willen opstarten voor de plenaire vergadering van de Kamer van donderdagnamiddag. Ze willen daarmee een nieuwe confrontatie tussen Vlamingen en Franstaligen in het halfrond voorkomen.

De MR zit echter niet op dezelfde golflengte. FDF-voorzitter Olivier Maingain wil het moment afwachten waarop de splitsingsvoorstellen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda van de plenaire Kamer worden geplaatst. Omdat er maandag noch woensdag een consensus werd bereikt over hoe die agenda er uit zal zien, beslist het parlement donderdag zelf bij het begin van de zitting. De Franstalige partijen zullen de kwestie opnieuw aansnijden na de conferentie van de voorzitters van donderdag.