"Liberalen hebben het land gedestabiliseerd"

Op verschillende 1 meivieringen in Wallonië en Brussel hebben de Franstalige socialisten kritiek geuit op de Vlaamse liberalen omdat zij de politieke crisis veroorzaakt hebben. Volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo vormt zijn partij een garantie voor de stabilitieit van het land.

jlenaerts

Di Rupo riep in zijn toespraak in Bergen ook 'alle socialistische progressieven" en "linkse progressieven in andere politieke formaties" op om de "sociale massamoord" te stoppen. Die zou nog verwoestender geworden zijn door de politieke crisis die "de Vlaamse liberale familie" uitlokte.

Di Rupo, volgens enkele kranten kandidaat-premier, had echter ook kritiek op zijn eigen collega's. Zo zouden "overdreven verklaringen van sommige Franstaligen" de institutionele blokkade mee veroorzaakt hebben.

Samenwerking

Ook Willy Demeyer, burgemeester van Luik, haalde in zijn stad sterk uit naar de Vlaamse liberalen "die het land gegijzeld hebben voor hun eigen doeleinden". Tegelijkertijd vroeg hij zijn Vlaamse collega's om samen te werken over de taalgrens heen. "Kameraden, het land heeft er nood aan dat we samen handelen om de woorden die we delen te verdedigen", zei hij in beide landstalen.

"Onruststoker"

Ondervoorzitter Philippe Moureaux was dan weer streng voor de Franstalige en Vlaamse liberalen. Volgens hem heeft de liberale familie het land gedestabiliseerd en het land in gevaar gebracht.

Vooral FDF'er Olivier Maingain kreeg het hard te verduren. "De gebruikelijke onruststoker heeft met zijn verklaringen bij zijn terugkeer uit het buitenland het land in een institutioneel avontuur gestort en zo verkiezingen uitgelokt", klonk het.

Solidariteit

Ook in Charleroi waren de 1 mei-toespraken anti-liberaal. Paul Magnette benadrukte dat de PS altijd geweigerd heeft om mee te doen aan het communautaire opbod, maar dat de partij in de regering stapte na een crisis van zes maanden.

"Sindsdien zijn we niet gestopt met strijden, in de schoot van de regering. De huidige politieke crisis is een schandaal, maar het is vooral een rookgordijn van de liberalen om hun mislukkingen te verbergen", aldus Magnette.

Volgens hem is de PS steeds bereid om te onderhandelen over B-H-V en een staatshervorming zolang er niet geraakt wordt aan de sociale zekerheid. "Onze 135 jaar solidariteit vergeten is politieke Alzheimer."

MR

MR-voorzitter Didier Reynders vierde 1 mei in Geldenaken. Volgens hem willen de Franstalige liberalen verder onderhandelen over een staatshervorming. "Maar we zijn ook bereid om de waardigheid van de Franstaligen te doen respecteren", waarschuwde hij.

Oud-voorzitter en voormalig Europees Commissaris Louis Michel bracht dezelfde boodschap. Hij wijst met de vinger naar diegenen die in het verleden niet wilden onderhandelen. "Zij die weigerde te onderhandelen, draagt een immense verantwoordelijkheid in het gevaar dat het land nu bedreigt", zei hij waarmee hij naar cdH-voorzitster Joëlle Milquet verwees.

Lees ook: Valkeniers: "B-H-V is symptoom van ziek België" Lees ook: "Wij socialisten moeten het vertrouwen herstellen"

MEER OVER Elio Di Rupo

Nu in het nieuws