"Wij socialisten moeten het vertrouwen herstellen"

"Het is aan ons socialisten om het vertrouwen te herstellen." Dat zei sp.a-voorzitster Caroline Gennez tijdens haar 1 mei-toespraak in Antwerpen.

"Mensen moeten vertrouwen kunnen hebben in de politici en in de toekomst. Het is onze verdomde plicht om dat vertrouwen te herstellen. Want de toekomst mag geen dreigement zijn. Het moet een belofte zijn waaraan we kunnen en moeten werken", zei Gennez.

De voorzitster geeft toe dat de partij nog heel wat werk voor de boeg heeft. "De eerste prioriteit is echter zoals het ABVV zegt: werk, werk, werk. We moeten vooruit met dit land. Het kan wel. Wij socialisten kunnen het wel, als we het samen doen", besluit Gennez.

Na de toespraak hielden de socialisten hun 1 mei-stoet in Antwerpen.

"Werk en welvaart"

Ook aan de vooravond van 1 mei hield Gennez een toespraak. Daarin had ze heel wat kritiek op de ontslagnemende regering.

De arbeidersbeweging viert dit jaar de 125ste verjaardag van het socialisme in ons land, maar de politieke crisis overheerste de agenda. "Er hangt al drie jaar een aswolk boven de Wetstraat. Het land wachtte drie jaar, de regering wou maar niet opstijgen", zei Gennez in de Gentse Vooruit. De Vlaamse socialisten willen dan ook snel weer werk maken van een eerlijkere verdeling van de belasting of een zeker pensioen voor iedereen.

"Drie jaar lang is men bezig geweest de stekker uit België te trekken. Uiteindelijk heeft men de stekker uit de welvaart getrokken", aldus de voorzitster. Gennez pleitte nog eens om de tweede pensioenpijler voor werknemers wettelijk verplicht te maken. Ze vroeg ook meer middelen om de armoede bij ouderen te bestrijden.

Ingrid Lieten

Ook sp.a-politica Ingrid Lieten hield een 1 mei-toespraak in Wellen. Zij pleit voor een sterke overheid, betaalbare gezondheidszorg en hogere minimumpensioenen.

Vooral de gezondheidszorg wordt volgens haar een grote uitdaging. "Willen wij in de toekomst onze gezondheidszorg uitbesteden aan de liberalen? Wie geld heeft, zal de beste zorgen kunnen kopen. Wie het financieel moeilijk heeft, zal het moeten stellen met derderangsgeneeskunde."

De minister uitte ook kritiek op het "dure en oneerlijke individuele" pensioensparen. De socialisten willen de minimumpensioenen verhogen zonder de wettelijke pensioenleeftijd te veranderen.

"Wij stappen niet in een regering die overweegt om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken. Als het van ons afhangt, is de pensioenleeftijd 65 jaar en blijft ze 65 jaar", aldus Lieten.

Lees ook: Rudy De Leeuw bezorgd over politieke crisis

Nu in het nieuws