Balkenende pleit in China voor andere aanpak Noord-Korea

Balkenende pleit in China voor andere aanpak Noord-Korea

Balkenende pleit in China voor andere aanpak Noord-Korea

Print
De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag in China gepleit voor een andere aanpak van Noord-Korea.

De politicus was in Sjanghai voor de opening van de Wereldtentoonstelling. Hij sprak er ook even met de Chinese president Hu Jintao.

Volgens Balkenende wordt het steeds duidelijker dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de aanslag op het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan van vorige maand in de Gele Zee. 46 mensen kwamen daarbij om.

In het verleden hield China Pyongyang altijd een beschermende hand boven het hoofd, maar dat zou stilaan aan het veranderen zijn. "President Hu verzekerde me dat China de feiten zal bestuderen en naar aanleiding daarvan haar positie zal bepalen", aldus Balkenende.

Persvrijheid

De twee wereldleiders spraken elkaar ook over een betere samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van landbouw, biotechnologie en duurzame ontwikkeling. Heel even ging het over mensenrechten en persvrijheid.

"Natuurlijk merk je dat die onderwerpen gevoelig liggen, Chinezen hebben geen behoefte aan een opgeheven vingertje. Maar dat is geen reden om daar niet over te spreken. Verandering kost tijd", klinkt het. "Als ik kijk naar Chinese jongeren, dan merk je dat die in onderlinge gesprekken best kritisch zijn, ook over hun eigen systeem. Er is in China ook een tijd geweest dat dat niet kon."

.

Nu in het nieuws