"Consument slachtoffer van vuile groene stroom"

Consument slachtoffer van vuile groene stroom

"Consument slachtoffer van vuile groene stroom"

Print
Door de populariteit van de zonnepanelen zal stroom tegen 2013 een vijfde duurder worden. Dat beweert netbeheerder Eandis. Groen! wil niet dat de consument opdraait voor "vuile groene stroom".

In de voorbije maanden hebben bijzonder veel particulieren en bedrijven zonnepanelen laten plaatsen. Dat kwam onder meer door de stimuli van de overheid. Die gaf particulieren een fiscaal voordeel. En voor zowel particulieren als bedrijven kwamen daar groenestroomcertificaten bovenop.

Producenten van groene stroom krijgen per 1.000 kWh geproduceerde stroom een certificaat. Dat kunnen ze verkopen aan de netbeheerder tegen een vooraf vastgestelde prijs. Voor nieuwe zonnepanelen is dat 350 euro.

De netbeheerders - dit zijn maatschappijen die instaan voor de distributie van stroom zoals Eandis voor laagspanning en Elia voor hoogspanning - verkopen de certificaten vervolgens aan de producenten van klassieke stroom. Iedere producent is immers verplicht om een aantal certificaten te hebben volgens de hoeveelheid elektriciteit dat hij maakt. Die verkoop levert echter maar 100 euro per certificaat op.

Door het enorme succes van de certificaten zitten de netbeheerders met een groot verlies opgescheept. Dat mogen ze doorrekenen aan al hun eindklanten. Wie geen zonnepanelen op zijn dak heeft, betaalt daardoor toch mee voor de panelen van zijn buurman. Al zit het grootste probleem toch bij de industriële aanbieders.

Eandis kan de kosten doorrekenen vanaf 2013. De distributiekosten zouden dan met 30% stijgen. Worden ook de kosten van Elia meegeteld - onder meer voor de windmolenparken op zee - dan stijgen de distributiekosten zelfs met 50%.

De distributiekosten zijn maar een onderdeel van de totale kostprijs van elektriciteit. Daarom zouden de tarieven voor particulieren met 20% moeten stijgen.

Om te vermijden dat de kosten te fel stijgen over enkele jaren vraagt Eandis de stijging nu al gespreid te mogen invoeren.

"Echte groene stroom"

De Vlaamse groenen protesteren. "Er zit nog heel wat vet op de tarieven van de distributienetbeheerders. Door dit eraf te halen kunnen de nettarieven een pak lager", aldus Kamerlid Tine Van der Straeten.

De partij wenst ook een uitzuivering van het systeem van de groenestroomcertificaten. 45% zou naar afvalverbrandingsovens en steenkoolcentrales gaan. "De steun voor groene stroom mag enkel naar echte groene stroom gaan zoals elektriciteit uit zon, wind en water, biogas- en biomassainstallaties die aan strenge duurzaamheidscriteria beantwoorden", zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche heeft al laten weten dat ze het ondersteuningsmechanisme voor grote industriële groenestroomprojecten zal herbekijken.

.

Nu in het nieuws