Britse kranten steunen Gordon Brown niet meer

Print
De Britse premier Gordon Brown moet minder dan een week voor de parlementsverkiezingen weer een nieuwe tegenslag verwerken. Twee toonaangevende kranten, namelijk The Times en The Guardian, geven een stemadvies voor een andere partij.

In Groot-Brittannië is het een traditie dat kranten een stemadvies uitbrengen. The Guardian is normaal gesproken loyaal aan de Labour-partij van Brown, maar steunt nu de Liberaal-Democraten van Nick Clegg. Alleen die partij zou voor "echte verandering" staan.

The Times steunde de laatste drie verkiezingen Labour, maar geeft nu voor het eerst in achttien jaar de voorkeur aan de Conservatieve Partij van David Cameron. Die wil de rol van de overheid beperken en is voorstander van drastische maatregelen om het overheidstekort aan te pakken. "Labour is na dertien jaar moe en versleten", schrijft de krant.

De andere kranten die hun stemadvies nog moeten uitbrengen, kiezen vrijwel zeker voor de Conservatieven. Enkel de Daily Mirror steunt de sociaal-democraten.

De parlementsverkiezingen vinden plaats op 6 mei. Labour zakt steeds verder in de peilingen en ook Gordon Brown heeft aan populariteit moeten inboeten. Het incident van woensdag speelt daar een grote rol in: toen noemde de premier een bejaarde Labourstemmer "bekrompen".

Bekijk het incident dankzij YouTube:

.

Nu in het nieuws