"Olielek dertig keer groter dan gedacht"

De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico blijkt erger dan verwacht. Hoewel er eerst sprake was van 800.000 liter ruwe olie die in de zee stroomt, zou dat volgens Amerikaanse oceanografen al vier tot vijf miljoen liter zijn. Het zou drie maanden duren voordat de lekken in de afgebroken boorpijp hersteld kunnen worden.

jlenaerts

Amerikaanse onderzoekers noemen de olielekken een "worst case scenario". Volgens olieconcern British Petroleum (BP) was een ongeluk met het boorplatform "eigenlijk onmogelijk", zo blijkt uit een veiligheidsplan uit 2009. Het concern liet eerst weten dat de instanties de omvang van het lek "zwaar overdreven", maar zeggen nu dat "niemand echt kan berekenen hoeveel olie er lekt".

Volgens Ian MacDonald, professor Oceanografie aan Florida State University, is er al 30 à 34 miljoen olie in de zee terecht gekomen. "Ik hoop dat ik er naast zit, maar dat is wat ik en mijn collega's vaststellen. Het zou er dus op neerkomen dat er nu dagelijks de onwaarschijnlijke hoeveelheid van 4 à 5 miljoen liter sterk vervuilende olie in zee loopt. Weet dat de lekken ten vroegste over een maand gedicht kunnen worden, de meeste specialisten spreken zelfs van twee tot drie maanden."

Lees ook: Ook Alabama en Mississippi roepen noodtoestand uit

Nu in het nieuws