Antwerpse bisschop "boos en in rouw" na misbruik Vangheluwe

Antwerpse bisschop boos en in rouw na misbruik Vangheluwe

Antwerpse bisschop "boos en in rouw" na misbruik Vangheluwe

Print
De bisschop van Antwerpen Johan Bonny heeft een brief geschreven naar aanleiding van het seksueel misbruik door de Brugse bisschop Roger Vangheluwe (foto). Die wordt in het weekend van 1 en 2 mei tijdens alle vieringen in het bisdom Antwerpen voorgelezen.

"In de kerk van België en ook in ons bisdom heerst een gevoel van boosheid en van rouw vanwege de feiten", start Bonny de brief. Hij vraagt zich af hoe de kerk kan omgaan met de bekentenis van Vangheluwe. "Onze bezorgdheid gaat op de eerste plaats uit naar alle slachtoffers van misbruik en naar hun omgeving. Alles moet gedaan worden opdat zij een plaats van gehoor, solidariteit en genezing mogen vinden. Daarvoor kunnen zij een beroep doen op de Commissie voor behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie."

"De bisschoppen en religieuze oversten van hun kant engageren zich om adequaat te reageren op elke vorm van misbruik die hun gemeld wordt", besluit de Antwerpse bisschop. Volgens hem moet de kerkgemeenschap wereldwijd betere regels en procedures uitwerken om het probleem aan te pakken.

Dit weekend wordt ook in het bisdom Brugge een brief voorgelezen. Daarin reageert diocesaan administrator Koen Vanhoutte op het misbruik door Vangheluwe.

.

Nu in het nieuws