Het weer voor zaterdag 1 mei

Vanochtend vertoeft Limburg in een gebied met brede opklaringen. Later in de voormiddag wordt het wisselend bewolkt. Namiddag komen er buien tot ontwikkeling, soms met onweer. Op de ene plek kunnen meerdere buien vallen terwijl het op andere plaatsen helemaal droog blijft.

rweytjens_fr

Tussen de buien door wordt het vanwmiddagzo'n 16 a 17°C warm. De wind waait eerst matig uit het westen maar zal in de loop van de namiddag afzwakken.

Voor morgen ziet het er echt niet goed uit. Reeds in de vroege ochtend zal het stevig beginnen regenen en dat blijft zo de hele voormiddag. Namiddag maakt de gestage regenval plaats voor eerder buiige neerslag. In totaal kan er tussen de 15 en 20mm neerslag vallen. De minima schommelen rond 6 a 7°C en namiddag bereiken we nog amper een graad of 11. Voormiddag staat er nauwelijks wind maar namiddag zal de kille noordenwind gaan aanspannen tot matig.

Voor maandag zien we momenteel belangrijke verschillen tussen de verschillende weermodellen. Het Amerikaanse model berekent al enkele computerruns na mekaar een regenzone die boven ons hoofd blijft slepen. In de combinatie met de noordenwind zouden we volgens dit scenario zeer lage temperaturen krijgen met maxima van hooguit 6 of 7°C. Het Britse en Europese model laten de neerslag tegen de ochtend echter wegtrekken uit Limburg waarna het zo goed als droog blijft met hooguit nog enkele lokale buien en bijgevolg ook hogere temperaturen rond 10°C, wat uiteraard wel nog steeds veel te fris is voor de tijd van het jaar. Even afwachten dus wat het zal worden.

Tijdens de nacht naar dinsdag zou het kunnen uitklaren en in dat geval mogen we erg lage minima verwachten met mogelijk zelfs nachtvorst in de Kempen en landelijke gebieden. Dat wordt toch weer opletten voor de vele plantjes en bloesems. Ook overdag is het vrij fris met maxima rond 12°C. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog met een afwisseling van zon en wolken. De wind waait zwak tot matig uit de frisse noordoosthoek.

Ook woensdagochtend bestaat er gevaar voor nachtvorst. In de loop van de dag kan de temperatuur wel wat winst boeken, al zijn maxima rond 14°C nog steeds wat te laag voor de tijd van het jaar. We krijgen wel veel zonneschijn over Limburg en het blijft overal droog.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN