Geen management bij rechter De Tandt

Geen management bij rechter De Tandt

Geen management bij rechter De Tandt

Print
De Brusselse rechtbank van koophandel (RVK) van Francine De Tandt mist management. Dat besluit de Hoge Raad voor Justitie in een vlijmscherp rapport.

Dat rapport werd gemaakt naar aanleiding van de herrie rond voorzitter Francine De Tandt, die vorige zomer van schriftvervalsing en corruptie werd beschuldigd in de media. Wat blijkt eruit?

* Er is weinig management op de Brusselse RVK. De 24 beroepsrechters werken op zichzelf en de Nederlandstaligen doen het allemaal anders dan de Franstaligen.

* Er is weinig controle op de werking van de 40 kamers van de RVK.

* De 149 lekerechters (meestal bedrijfsleiders) die de beroepsrechters bijstaan, worden door de kamervoorzitters zelf gekozen, ze worden onvoldoende onthaald en begeleid. Als ze nieuwe beheersmandaten opnemen in bedrijven, moeten ze dat niet melden. De (juridische) boeken die ze moeten lezen om ingewijd te geraken zijn soms 10 jaar oud.

* Er is ook geen procedure om voldoende bekwame deskundigen te selecteren. Tot voor kort vroeg men niet eens advies aan het parket. Of de deskundigen hun werk goed doen wordt niet systematisch geëvalueerd, men treedt alleen achteraf op bij incidenten.

* De Tandt delegeert te veel aan haar rechters, maar dat belet haar niet om plots persoonlijk in te grijpen bij de aanstelling van deskundigen.

* Er is geen profiel waaraan curatoren van faillissementen moeten voldoen.

* Het Brusselse Hof van Beroep heeft de voorbije drie jaar geen enkel toezicht uitgeoefend op de werking van de RVK.

De Hoge Raad voor Justitie wil in de toekomst een eenvormig management, waarbij de verschillen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen zo veel mogelijk verdwijnen. Hij wil ook een recruteringscommissie die de lekenrechters selecteert én een commissie die de deontologie op punt zet. Tenslotte pleit hij voor meer controle op de werking van alle betrokken groepen.

JDW

Nu in het nieuws