Het weer voor donderdag 29 april

Donderdag wordt het nog een voorlopig laatste keer zeer warm voor de tijd van het jaar met maxima van gemiddeld 26°C tot lokaal 27°C in de Kempen. Er komen veel hoge wolkensluiers voor waar de zon meestal wel doorheen kan schijnen.

Soms kan er ook middelhoge bewolking voor de zon schuiven maar het blijft wel droog tot na zonsondergang. In de late avond en het eerste deel van de nacht naar vrijdag kunnen er verspreid een aantal buien vallen, mogelijk met onweer. De wind waait zwak uit zuidwestelijke richting.

Vrijdag voert een matige westenwind frissere zeelucht naar ons toe. Het wordt dan beduidend minder warm tot 16 a 17°C in Limburg. In feite zijn dat wel de normale maxima voor de tijd van het jaar. Er komen veel lage wolken voor waaruit vooral voormiddag af en toe wat regendruppels kunnen vallen. Namiddag verschijnen er meer opklaringen en blijft het overal droog.

Zaterdag krijgen we weer wat vaker de zon te zien maar warmer zal het daardoor niet meteen worden. Voor nachtvorst hoeven we met minima rond 7°C nog niet te vrezen, maar overdag mogen we mogen opnieuw tevreden zijn met 17°C. Het ziet er wel naar uit dat het meestal droog blijft, al kunnen er wel verspreid over de provincie een aantal buitjes vallen bij een nog steeds meestal matige westenwind.

Zondag ziet het er dan een stuk slechter uit voor de vele buitenactiviteiten die ongetwijfeld gepland zijn. We moeten dan toch wel rekening houden met meerdere buien. Namiddag kunnen daar best een aantal intense exemplaren tussen zitten, mogelijk zelfs met onweer. De minima schommelen rond 6 a 7°C en namiddag bereiken we mits een aantal opklaringen tussen de buien door nog ongeveer 15°C.

Vanaf maandag draait de wind naar meer noordelijke richtingen waardoor het zelfs nog wat kouder wordt. De minima vallen terug naar 3 a 4°C met in de Kempen mogelijk een graadje vorst ter hoogte van de grassprietjes. Overdag klimt de temperatuur met veel moeite maar net boven de 10°C uit. Er zijn weermodellen die flink wat regen voorzien, maar aangezien het om een randgeval gaat valt daar momenteel nog weinig concreets over te voorspellen.

In de nacht naar dinsdag wordt het flink koud met temperaturen die tot dicht tegen het vriespunt kunnen zakken. Zeker op klomphoogte kan het weer overal gaan vriezen en het is zelfs niet uitgesloten dat het in de Kempen tot vorst komt. Overdag blijft de temperatuur ook bij een frisse 11°C steken. Het blijft overwegend droog, al is een lokale bui nooit uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit de frisse noordoosthoek.

Ook woensdagochtend kan het aan de grond en lokaal misschien ook wel in thermometerhut tot lichte vorst komen. Namiddag wordt het opnieuw niet veel warmer daan een graad of 11. Het blijft wel meestal droog met links of rechts een lokale bui.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN