Ook kredietrating van Spanje verlaagd

Ook kredietrating van Spanje verlaagd

Ook kredietrating van Spanje verlaagd

Print
Woensdag is ook de kredietrating van Spanje verlaagd. Dat gebeurde door ratingagentschap Standard & Poor's (S&P), die Spanje op het niveau 'AA' plaatste, hetzelfde niveau als Slovenië. De outlook is ook negatief, zodat een verdere ratingverlaging niet uitgesloten is.

Analisten vreesden al voor een besmettend effect van Griekenland. De rating van dat land staan op het niveau BB++ of rommel, als gevolg van het oplopende begrotingstekort. Ook Portugal moest een ratingverlaging slikken.

S&P zegt in een mededeling dat een verdere ratingverlaging voor Spanje mogelijk is "als de begrotingssituatie verder verslechtert ten opzichte van de huidige vooruitzichten". De vorige ratingverlaging voor Spanje dateert van januari 2009.

Een lagere rating betekent dat Spanje ook meer moet betalen om op de internationale markten geld te lenen. Woensdag was de rente op Spaans staatspapier al tot het hoogste niveau in meer dan een jaar gestegen. Andere ratingbureau's zoals Moody's en Fitch houden nog een rating van 'AAA' voor Spanje aan.

.

Nu in het nieuws