Nog geen duidelijkheid bij N-VA over lijsttrekkers

Bij N-VA is nog niet duidelijk wie de kopstukken zullen worden bij de (verwachte) federale verkiezingen in juni. "We beginnen erover na te denken, maar zolang we niet officieel meegedeeld krijgen dat die verkiezingen effectief zullen plaatsvinden, zal het partijbestuur zich er niet 'officieel' over buigen", klinkt het bij een woordvoerder van de partij. Voorzitter en Vlaams parlementslid Bart De Wever zou "zeker een rol spelen" bij de verkiezingen.

wverhaert

Zaterdagvoormiddag houdt de N-VA een bijzondere partijraad, als "de start" van de besluitvormingsprocedure over de kieslijsten. De normale gang van zaken, luidt het, die op zich los staat van de eigenlijke lijstvorming. "Het zal zeker geen beslissingsmoment zijn."

"Veel te vroeg"

"Het is momenteel nog veel te vroeg" om te zeggen wie van N-VA welke rol zal spelen de komende weken, zeggen verschillende N-VA'ers. De partij zit op dit moment federaal in de oppositie, maar telt in de Vlaamse regering met Geert Bourgeois en Philippe Muyters twee ministers. Of die zullen deelnemen aan de verkiezingen? "Het is veel te vroeg om daarop te antwoorden."

Sommigen denken dat eind volgende week over de lijsten beslist kan worden. Zelf bleef Bart De Wever woensdag vaag over zijn rol, maar dat hij op de een of andere manier uitgespeeld zal worden, lijkt vast te staan. "Hij zal zeker een rol spelen", klinkt het.

N-VA lijkt wel voorzichtig om te zullen springen met haar boegbeelden. "De kans dat wij in de federale regering geraken is natuurlijk niet heel erg groot."

MEER OVER Bart De Wever