Stadsgebouw krijgt nestkastjes voor gierzwaluwen

De stad Antwerpen start met het ophangen van 1500 nestkasten voor gierzwaluwen aan haar gebouwen. Hiermee wil ze de gierzwaluw een permanente thuis geven in de stad.

aillegems

De eerste nestkast werd vandaag opgehangen aan de schouwburg van cc Luchtbal. Verder worden er op 28 april 24 nestkasten gehangen aan het technisch centrum in de Lindenlei 66 in Ekeren. In 2010 worden er in de stad nog meer nestkasten gehangen.

Voor dit project, dat drie jaar duurt, werkt de stad samen met Natuurpunt Antwerpen Noord en de Vlaamse Overheid departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE).

Bedreigde diersoort

De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort die elk jaar tegen eind april terugkeert uit Afrika om in onze streken te broeden. Doordat oude gebouwen meer en meer vervangen worden door nieuwe, wordt hun broedruimte beperkt. Daarom plaatst de stad Antwerpen 1500 nestkasten, verspreid over de stad.

Met de actie bouwt de stad verder op eerdere projecten. Natuurpunt Antwerpen Noord hangde al, samen met het Gemeentelijk Havenbedrijf, 300 nestkasten aan gebouwen van de haven. Ook in de wijk Luchtbal werd de daar broedende kolonie gierzwaluwen bedreigd. Daarom bevestigden Natuurpunt en cvba Woonhaven hier 176 nestkasten.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio