Vlaams Belang zet Johan Demol en Greet Van Linter uit partij

Het partijbestuur van het Vlaams Belang heeft beslist om de Brusselse parlementsleden Johan Demol en Greet Van Linter uit de partij te zetten. Dat gebeurde nadat beiden een brief hadden gestuurd naar het Brussels parlement dat de Vlaams Belang-fractie niet meer zou bestaan en vervangen zou worden door de "Vlaamse Democraten in Brussel", lichtte fractieleider Dominiek Lootens toe.

wverhaert

Volgens het Vlaams Belang waren de meningsverschillen over de inzet en de toekomst van beide parlementsleden in de partij onoverbrugbaar geworden. "De nieuwe situatie biedt in ieder geval het voordeel van de duidelijkheid en maakt dat Vlaams Belang Brussel zich meer dan ooit met gemotiveerde mensen op zijn politieke werking kan concentreren."

Demol

Johan Demol zetelt sinds 1999 voor het Vlaams Belang in het Brussels en Vlaams parlement. De gewezen Schaarbeekse politiecommissaris gaf de partij in Brussel een boost maar hij slaagde er niet in de meerderheid van de Vlaamse verkozenen te halen, waardoor de Brusselse instellingen geblokkeerd zouden geraken.

Vlak na de regionale verkiezingen van 2009 stapte Demol uit het partijbestuur uit ongenoegen met de partijlijn. Hij bleef wel lid van de partij, maar liet er zich nauwelijks nog zien.

Geert Van Linter maakte van 2004 tot 2009 deel uit van het Vlaams parlement. In juni vorig jaar werd ze verkozen in het Brussels parlement.

Volgens Dominiek Lootens onderzoeken de diensten van het Brussels parlement de zaak nu. Maar hij meent dat Demol en Van Linter geen nieuwe fractie kunnen oprichten.

MEER OVER Brussel

Nu in het nieuws