Staking kost Carrefour 20 miljoen euro

De staking bij Carrefour van vrijdag gaat de keten zowat 20 miljoen euro aan omzet kosten, verwacht algemeen directeur Gérard Lavinay. Hij betreurt de actie "die duizenden klanten kost" dan ook sterk. Toch wil hij de gesprekken met de vakbonden weer vlot trekken. Desnoods via de tussenkomst van een sociale bemiddelaar.

jvangeyte

De vakbonden van Carrefour willen vrijdag de winkels blokkeren die met eigen personeel worden bemand. Die van de zelfstandige uitbaters worden wellicht ongemoeid gelaten.

De bonden willen zo protesteren tegen het afslankingsplan voor de keten. Die wil een reeks winkels sluiten, een reeks andere overdragen aan de groep Champion van de familie Mestdagh en voor de resterende een besparingsplan doordrukken.

De directie noemt de stakingsactie echter onverantwoord. Ze verwacht een verlies aan inkomsten van 20 miljoen euro. Zaterdag zijn de warenhuizen immers dicht wegens 1 mei. En dat hypothekeert de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Dat verliest immers duizenden klanten.

Toch wijzen de vakbonden de zwarte piet van de hand. "De directie blijft bij haar voornemen om 33 miljoen euro per jaar te besparen op de rug van het personeel. Dat gebeurt door de index te blokkeren, geen jaarlijkse baremieke verhoging meer toe te staan, het betaald kwartiertje per dag af te schaffen, extralegale vakantiedagen te schrappen en het loon voor late uren te verminderen", zegt de socialistische bediendenbond BBTK.

Ondanks de patstelling zegt Lavinay dat Carrefour niet van plan is te vertrekken uit België. "Wij zijn begonnen met een investeringsplan", zegt hij.

PL, JVG

MEER OVER Carrefour