Terreuraanslagen in EU met een derde gedaald in 2009

Het aantal terreuraanslagen in de Europese Unie is in 2009 met 33% gedaald in vergelijking met 2008. Het aantal terreuraanslagen door extreem-links is evenwel met de helft gestegen. Dat zijn de twee belangrijkste vaststellingen uit het jaarrapport van Europol over terrorisme.

* 2009 telde 316 al dan niet gelukte terreuraanslagen in 7 lidstaten van de EU. Vorig jaar werden 587 personen aangehouden voor terrorisme of financiering ervan, een vijfde minder dan in 2008. De gemiddelde gearresteerde terrorist is 34 jaar. Maar de jongerenorganisaties van terreurgroepen worden steeds actiever.

* Het aantal terreuraanslagen door extreem-links steeg met 43% en is zelfs verdubbeld in vergelijking met 2007. In totaal gaat het echter “slechts” om 40 aanslagen, voornamelijk om brandstichtingen in Spanje en Italië en gewapende acties in Griekenland. Extreem-linkse terroristen handelen impulsief, maar in Frankrijk, België (!) en Tsjechië zijn ze vrij professioneel, zo waarschuwt Europol. Ze worden ook gewelddadiger.

* Het moslimterrorisme blijft de grootste bedreiging omdat het – in tegenstelling tot de andere groepen - mikt op massale vernietiging van om het even wie. De EU telde in 2009 echter slechts één islamistische terreuraanslag, in Italië. Maar er waren wel meerdere EU-burgers slachtoffer in het buitenland. Europol wijst op het gevaar van steeds meer jonge individuen, die thuis een eigen islam en een eigen bom in elkaar brouwen. Wereldwijd maakt het moslimterrorisme ook steeds meer gebruik van bekeerlingen. Een vijfde van de gearresteerden in de EU is als EU-burger geboren.

* Separatistische aanslagen tegen de overheid maken de hoofdmoot van het EU-terrorisme uit: 237 aanslagen. Die gebeuren voor 90% in Spanje (Baskenland) en Frankrijk (Corsica). Portugal levert steeds meer logistieke steun. Maar ook hier was er een daling met 40%.

* Extreem-rechts organiseerde volgens Europol 4 terreuraanslagen (in Hongarije). Maar àlle andere EU-landen melden wel gewelddadige acties van extreem-rechts. En daarom blijft ook deze groep gevaarlijk.

Meer over de evolutie van het terrorisme vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws