Afrikaanse fairtradeboeren gooien 20 miljoen rozen weg

De dagenlange afsluiting van het Europese luchtruim heeft Afrikaanse kwekers van 'eerlijke' bloemen gedwongen twintig miljoen rozen weg te gooien. De bloemen waren bestemd voor de Europese markt.

"Alleen al de Keniaanse fairtraderozenkwekers verloren een miljoen bloemen per dag", zegt Benjamin Gatland, regionaal coördinator van het Zuidelijk Afrikaanse Netwerk voor Eerlijke Handel (SAFN).

De financiële gevolgen zijn nog niet goed in kaart gebracht, zegt hij, maar voor Kenia zijn die "aanzienlijk". "Sommige bedrijven zijn hele oogsten kwijtgeraakt." De Keniaanse tuinbouw rapporteerde een verlies van 11,5 miljoen euro.

Fruit- en groentekwekers in Kenia werden ook geraakt. "Gelukkig konden zij het grootste deel van hun oogst lokaal verkopen. Met bloemen werkt dat anders. Die moeten snel geëxporteerd worden als ze in bloei staan, anders worden ze waardeloos", zegt Gatland.

Minder lucratief

Hoewel de voedselproducenten een deel van hun productie op de lokale markt kwijt konden, leden ze toch verliezen. "Groenten en fruit tegen lokale tarieven verkopen is veel minder lucratief dan exporteren naar Europa."

De Keniaanse fairtraderozenkwekers zijn niet de enige Afrikanen die getroffen werden door het afsluiten van het luchtruim. Hun collega's in Ethiopië, een van de armste landen ter wereld, leden er ook onder. "We hebben veel kleine en middelgrote bloemenkwekers in Ethiopië bezocht in de afgelopen dagen en zij zitten in een serieuze crisis", zegt Erling Ølstad, directeur van de grootste retailketen van fairtradebloemen, Mester Grønn.

Afrika telt volgens Gatland momenteel 250 gecertificeerde fairtradebloemenkwekers, zowel commerciële als kleinschalige bedrijven. De belangrijkste Afrikaanse fairtradeproducten zijn koffie, thee, bloemen, kruiden, fruit en wijn. Het grootste deel van de producten is bestemd voor export.

JS

Nu in het nieuws