Jongeren krijgen geen autoverzekering of betalen zich blauw

Jongeren krijgen geen autoverzekering of betalen zich blauw

Jongeren krijgen geen autoverzekering of betalen zich blauw

Print
Jongeren worden vaak geweigerd als ze een autoverzekering aanvragen. Bovendien zijn ze jaarlijks een flinke duit kwijt als ze toch aanvaard worden. Dat blijkt uit een studie van Budget & Recht, het juridische tijdschrift van Test-Aankoop.

Test-Aankoop stuurde een 18-jarige en een 22-jarige op pad. De 18-jarige jongere zonder rijervaring werd in bijna de helft van de gevallen geweigerd. Een bestuurster van 22 jaar met 18 maanden rijervaring botste in een geval op drie op een weigering.
"Opvallend is dat de makelaars zich veel soepeler opstellen als de klant nog andere contracten neemt: in dit geval bedraagt het weigeringspercentage nog amper 29%", zegt Test-Aankoop.

"Als er toch een contract wordt voorgesteld, dan is dat dikwijls erg duur, ja zelfs onbetaalbaar. De 18-jarige betaalt voor de wettelijk verplichte BA autoverzekering tot 3.060 euro in Brussel en tot 2.030 euro in Gent. De 22- jarige betaalt tot 1.940 euro in Brussel en tot 1.340 euro in Gent."

Buitenland goedkoper

"De tarieven zijn veel goedkoper in het buitenland dan bij ons: voor de jongste van de twee bestuursters is de BA-premie bijvoorbeeld 2 keer minder duur in Frankrijk, waar hij niettemin enkele bijkomende dekkingen omvat, en 39% goedkoper in Nederland. Zelfde vaststelling voor de BA + omnium, die respectievelijk bijna 1,5 en 2 keer duurder is bij ons dan in Nederland en in Frankrijk."

"Voor de meest ervaren bestuurster is de BA respectievelijk 53 en 37% goedkoper in Frankrijk en in Nederland, terwijl de BA + omnium gemiddeld 62 % minder kost in Frankrijk en 65% in Nederland."

Oproep

Test-Aankoop doet een oproep tot mensen die de situatie herkennen: "Werd u ooit een verzekering geweigerd of enkel aangeboden tegen zeer duur tarief? Met uw getuigenis staan we sterker en kan de overheid het hoofd niet in het zand blijven steken."

www.test-aankoop.be/jongverzekerd

.

Nu in het nieuws