Filipijnse 'Pacman' stapt in politieke boksring

Print
De schatrijke en razend populaire Filipijnse bokser Manny 'Pacman' Pacquiao doet opnieuw een gooi naar een zetel in het parlement. Pacquiao is de held van de arme Filipinos.
De bokser, die in 2009 geschiedenis schreef door wereldtitels in zes gewichtsklassen te winnen, gaat dan ook zelden de deur uit zonder links en rechts wat geld uit te gooien naar bedelende voorbijgangers.Pacquiao is kandidaat in de verarmde zuidelijke provincie Mindanao, waar islamitisch geweld de voorbije jaren lelijk heeft huisgehouden. De Filipino's zijn overwegend katholiek, op het islamitische zuiden na. "Boksen gaat over eer", zei hij in een interview. "Nu wil ik bekend raken als een goede dienaar van de overheid. Ik wil bekend staan als een genereus man."Manny kent zijn afkomst: als oudste zoon in een gezin met een alleenstaande moeder heeft hij armoede en ellende uit eerste hand leren kennen.

"We waren zo arm dat ik buiten in een kartonnen doos probeerde te slapen toen ik tien jaar was. En op sommige dagen at ik niet", zei hij.Zowat veertig procent van de Filipino's moet het stellen met minder dan anderhalve euro per dag. Pacquiao heeft een vermogen van naar schatting 30 miljoen euro bij elkaar gebokst en hij heeft in het verleden al projecten voor drinkwater in arme streken van Mindanao gefinancierd.

Pacquiao heeft zich achter presidentskandidaat Manny Villar geschaard. Die moet het opnemen tegen onder meer Benigno Aquino, de zoon van voormalig president Corazon Aquino. O ja, Imelda, de koningin van de schoenen en de weduwe van oud-dictator Marcos hoopt ook een zitje in het Congres te winnen.

Pacquiao is niet de eerste sportfiguur die in de politieke boksring wil stappen. De beroemde voetballer George Weah, die bij Chelsea en Milaan de pannen van het dak speelde, probeerde in 2005 de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse Liberia te winnen. Weah moest het echter afleggen tegen Ellen Johnson-Sirleaf.

RH.

Nu in het nieuws