Het weer voor woensdag 28 april

Het weer voor woensdag 28 april

Vakantie

Het weer voor woensdag 28 april

Print

Vandaag krijgen we een zeer aangename lentedag met veel zonneschijn. De temperaturen doen het erg goed voor de tijd van het jaar met maxima rond 23 tot lokaal 24°C. Namiddag worden de hoge wolkensluiers misschien net dik genoeg om het de zon af en toe moeilijk te maken. Er waait daarbij een zwak briesje vanuit het zuiden.

Donderdag wordt het zelfs nog wat warmer met maxima in de buurt van 25°C en mogelijk een uitschieter boven de zandgronden van de Kempen. We spreken dan van zomerse temperaturen. Het blijft tot de avond droog. Eerst is het zonnig, later ontstaan er stapelwolken. 's Avonds laat of in de nacht naar vrijdag vallen er een aantal buien, hier en daar met onweer. De wind zal zwak uit zuidwestelijke richting waaien.

Vrijdag voert een matige westenwind frissere zeelucht naar ons toe. Het wordt dan beduidend minder warm tot 16 a 17°C in Limburg. In feite zijn dat wel de normale maxima voor de tijd van het jaar. Er komen veel lage wolken voor waaruit vooral voormiddag af en toe wat regendruppels kunnen vallen, maar het blijft toch wel meestal droog.

Zaterdag krijgen we weer wat vaker de zon te zien maar warmer zal het daardoor niet meteen worden. Voor nachtvorst hoeven we met minima rond 7°C nog niet te vrezen, maar overdag mogen we mogen opnieuw tevreden zijn met 17°C. Het ziet er wel naar uit dat het meestal droog blijft, al kunnen er wel verspreid over de provincie een aantal buitjes vallen bij een nog steeds meestal matige westenwind.

Zondag ziet het er dan een stuk slechter uit voor de vele buitenactiviteiten die ongetwijfeld gepland zijn. We moeten dan toch wel rekening houden met meerdere buien. Namiddag kunnen daar best een aantal intense exemplaren tussen zitten, mogelijk zelfs met onweer. De minima schommelen rond 6 a 7°C en namiddag bereiken we mits een aantal opklaringen tussen de buien door nog ongeveer 15°C.

Vanaf maandag draait de wind naar meer noordelijke richtingen waardoor het zelfs nog wat kouder wordt. De minima vallen terug naar 3 a 4°C met in de Kempen mogelijk een graadje vorst ter hoogte van de grassprietjes. Overdag klimt de temperatuur met veel moeite maar net boven de 10°C uit. Verspreid vallen er een aantal buien maar waarschijnlijk valt het maandag nog wel mee met de buienactiviteit.

Dinsdag wordt de kans op buien een stuk groter. Vanwege de koude bovenluchten zou daar zelfs hagel kunnen bijzitten en ook een donderslag is niet uitgesloten. De noordwestenwind maakt het extra guur bij maxima van amper 11 tot 12°C. In de nacht en ochtend komt het vriespunt weer akelig dicht in de buurt.

Het is momenteel uiteraard nog wat ver vooruit maar het valt niet uit te sluiten dat we woensdagochtend zelfs opnieuw geconfronteerd worden met een graadje vorst. Overdag komt de buienmolen weer snel op gang en het blijft fris met maxima rond 11 a 12°C.

Daarmee blijft het dan 5°C kouder dan wat we gemiddeld voor deze tijd van het jaar mogen verwachten, terwijl we dus vandaag 7 tot 8 en morgen 9 tot 10°C boven onze stand zullen leven.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN