Kinderen testen nucleair noodplan uit

Print

Kinderen testen nucleair noodplan uit

Sint-Gillis-Waas - Met 1.200 waren ze dinsdagmorgen om het noodplan bij een nucleair incident in Doel uit te testen. Kinderen van Wase scholen speelden de hoofdrol.

In oktober 2009 werd al een nucleaire ramp gesimuleerd in de kerncentrale. Dinsdag had deel twee van die oefening plaats. Doel: 1.200 mensen evacueren en opvangen in Wachtebeke.

“We moesten allemaal op de bus stappen. Onderweg werd de bus natgespoten en dan kwamen we hier in Wachtebeke aan. Met een treintje werden we dan naar een andere parking gebracht en moesten we door een toestel dat de bestraling meet. Daar kregen we een oranje bandje om. Dan werd uitgelegd dat we onder de douche moesten en hard moesten schrobben. We moesten niet echt onder de douche hoor, maar doen alsof. Als we schoon waren, kregen we een groen bandje”, vertellen de vriendinnetjes Emma, Chesley, Amber en Floor van de school Zonnewijzer in Kieldrecht.

Slachtoffer

De vier meisjes maakten als slachtoffer de grootste evacuatie-oefening van het land mee. Omdat er radioactieve emissie ontsnapt was uit de kerncentrale van Doel, moesten 1.200 mensen worden geëvacueerd. Vijf scholen uit Beveren en twee uit Sint-Gillis-Waas - goed voor 600 leerlingen - werden bij de oefening betrokken. Om 8.40u stapten ze in klaarstaande bussen, die onderweg werden gedecontamineerd, ontsmet, zeg maar. De auto’s met nog eens 600 volwassenen werden op de parking van het domein Puyenbroeck besproeid.

Alle geëvacueerden werden met treintjes naar het zwembad gebracht waar meetapparatuur stond opgesteld. Wie besmet was, kreeg een oranje polsbandje. Dat betekende dus dat die allemaal onder de douche moesten. De douches kunnen driehonderd mensen per uur verwerken, het besmet water wordt opgevangen. In het echt zouden al die mensen hun kleren moeten uitdoen, die in genummerde zakken worden gestopt.

Stormloop

Dan volgde de registratie en het onthaal door zeventig psychosociale helpers. En daar liep het fout.

“De registratieprocedure waarbij de identiteitskaarten worden gelezen, verloopt veel te langzaam. We hebben de zeshonderd kinderen zelfs moeten overslaan. We moeten erover nadenken of registreren wel nodig is bij zo’n stormloop. In een reële situatie zou het over 6.000 mensen gaan in plaats van de twaalfhonderd die nu bij de oefening betrokken waren”, stipt gouverneur André Denys het negatieve punt uit de evaluatie aan.

Het verkeerscirculatieplan en ook de metingen verliepen wel naar wens. En nadien? Dan mochten de kinderen gaan ravotten in de speeltuin.

Dirk Van Reusel

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio